Het functioneringsgesprek kan een belangrijke rol spelen bij het slagen van een onderneming. Goede gesprekken voeren met het personeel is altijd een manier om groei te stimuleren, zowel individueel als in een groep. Dat betekent dus ook dat het slim is om er de nodige aandacht aan te besteden om een goed gesprek te kunnen voeren. Dit schiet er namelijk nog weleens bij in. De volgende tips kunnen je helpen om betere gesprekken te voeren in de toekomst. Zo kunnen jullie samen alles uit de mogelijkheden van de medewerker en het bedrijf gaan halen.
Terug naar de beginsituatie
Om er zeker van te zijn dat je met een goed idee de functioneringsgesprekken in gaat, is het belangrijk om eerst een aantal goede analyses te maken. Zo is het bijvoorbeeld slim om eerst even terug te gaan naar de beginsituatie. Waarom nam je deze medewerker eigenlijk aan. Wat was de invulling van de functie die openstond en wat dacht je dat specifiek deze persoon kon inbrengen? Op die manier is een goed beeld te vormen van hoe het er nu voor staat. Komt dit overeen met wat je toen voor ogen had en in welke mate?
Voor de volle honderd procent
Nu je dit weet kan je ook bekijken of je de volle honderd procent uit de medewerker haalt. En of de medewerker dit uit zichzelf haalt natuurlijk. Wanneer dit het geval is, dan zal het functioneringsgesprek niet lang duren. Is dit niet het geval, maar bereikt de medewerker bijvoorbeeld maar tachtig procent van het potentieel? Dan is het zaak om in het gesprek samen te achterhalen waar dit dan door komt. Wat kan jij als werkgever doen en wat kan de medewerker zelf doen? Op die manier is een volgende stap dan te zetten.
Stel je verwachtingen bij
Ook is het belangrijk om je voortschrijdend inzicht te gebruiken. Zo kan het zijn dat je inmiddels ontdekt hebt dat de persoon waar je mee in zee bent gegaan ook wel enkele andere goede kwaliteiten heeft. Terwijl sommige van je verwachtingen juist niet zullen uitkomen. Daarom is het belangrijk om je verwachtingen ook bij te stellen. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je je naar de medewerker toe buigt, het is alleen wel belangrijk om het functioneren te bespreken in het juist licht. Voegt de ondernemer iets toe, maar anders dan verwacht, dan is dat ook belangrijk.
Samen naar de toekomst kijken
Het belangrijkste punt dat uit het functioneringsgesprek naar voren moet komen, is de toekomstvisie die jullie hebben. Wat heb jij voor idee bij de ontwikkeling van de medewerker in de komende tijd? Waar wil deze persoon zelf graag naartoe en wat voor ontwikkeling wil deze doormaken? Wanneer dit goed overeenkomt, dan is dat natuurlijk alleen maar fijn. Wil de persoon iets anders, kijk dan hoe dit in de onderneming past. Op die manier kan je ook de ontwikkeling blijven stimuleren. Dit kan veel goeds opleveren en nieuwe deuren voor je openen als ondernemer.
Heb aandacht voor onbenutte talenten
Laat de medewerker in het gesprek vooral ook nadenken over de talenten en vaardigheden die hij of zij bezit die nu nog onvoldoende een rol spelen in de werkzaamheden. Wanneer je ontdekt wat iemand allemaal nog meer kan, buiten de dingen die deze persoon al doet, dan blijkt daar vaak veel waardevols tussen te zitten. Zo laat je de werknemer ook de ruimte om zich verder te ontplooien op gebieden die deze interessant vindt. Ook dat kan natuurlijk de onderneming alleen maar goed doen. Alle reden om hier het functioneringsgesprek voor te benutten met elkaar.