Je merkt al een tijdje dat een werknemer niet lekker in zijn vel zit. Hij is stiller, lijkt soms wat afwezig en maakt misschien zelfs fouten in zijn werk. Hoewel je dit een poosje aangekeken hebt, lijken de signalen steeds sterker te worden dat er iets niet goed gaat. Wat doe je dan?
Uit onderzoek blijkt dat circa één op de vijf medewerkers psychische klachten ervaart. Een schrikbarend percentage. De kans is dus groot dat jij hier als ondernemer ook mee te maken zult krijgen. Soms zelfs meerdere keren. De mentale gezondheid van jouw werknemers is erg belangrijk. Dit heeft immers invloed op hun werk en de sfeer op de werkvloer. Maar wat kun je doen als je merkt dat het niet goed gaat? Wat ligt dan in jouw macht? In dit artikel geven we enkele tips.
Laat zien dat je er bent
Openheid is het beste wat je kunt bieden. Lang heerste er een taboe op psychische klachten. Zeker op het werk werd hier nauwelijks over gesproken. En dit terwijl bijna alle mensen weleens periodes van somberheid en soms zelfs psychische klachten doormaken. Hier is niks geks aan.
Weet je bijna zeker dat het niet goed gaat? Ga dan het gesprek aan. Laat zien dat je er bent en dat er over gesproken mag worden. Je zou zelfs nog een stap verder kunnen gaan en Gort coachopleidingen kunnen volgen. Hiermee leer je de basis om zelf coach te kunnen worden. Dit kan heel waardevol zijn op de werkvloer. Besef wel dat dit nog meer druk op je schouders legt. Bovendien heb je als ondernemer niet altijd de tijd om dit hiernaast te doen. Daarnaast ben je ook niet altijd de aangewezen persoon om medewerkers te helpen. Je weet immers niet of zij hun problemen niet liever met iemand bespreken die zij niet persoonlijk kennen. Het is wel een goede manier om je betrokkenheid te tonen.
Stimuleer de eigen regie van de medewerker
Je kunt je medewerker niet dwingen om hulp te zoeken. Zeker niet als hij dit (nog) niet nodig acht en denkt dat het wel gaat. Probeer de eigen regie van de medewerker wel zoveel mogelijk te stimuleren door te vertellen wat de mogelijkheden zijn. Weet je bijvoorbeeld dat het niet lekker loopt in zijn relatie en dat dit nu ook invloed heeft op het werk? Dan zou je bijvoorbeeld adresjes van relatietherapie Groningen kunnen delen. Hij mag vervolgens zelf kiezen of hij hier iets mee doet. Op die manier laat je zien wat er mogelijk is, maar leg je de verantwoordelijkheid bij de medewerker zelf.
Zoek samen naar mogelijke aanpassingen
Is al snel duidelijk dat hij zijn werk nu niet goed kan uitoefenen? Zoek dan samen naar mogelijke aanpassingen waardoor dit weer wel mogelijk is. Misschien kan hij de werkdruk van zijn huidige functie nu niet aan, maar is hij wel prima op zijn plek in een andere rol. Zoek daarom samen naar mogelijkheden waardoor hij toch kan blijven werken, maar er wel wat druk van zijn schouders valt.