Het komt zelden voor: ontslag op staande voet. We kennen het vooral uit Amerikaanse films en series. Maar je hebt vast zelf ook zelden tot nooit van iemand in Nederland gehoord dat iemand op staande voet ontslagen is. Dat betekent niet dat het niet voorkomt. Ontslag op staande voet lijkt iets dat in Nederland niet kan, maar dat is niet waar. Het mag wel degelijk, al moet de werkgever daar wel een goede reden voor hebben. Ontslag op staande voet is niet bepaald prettig voor je financiële situatie. Je kunt het dan ook aanvechten.
Redenen voor ontslag op staande voet
Ontslag op staande voet kan dus voorkomen, maar er zijn maar een paar situaties waarin dat echt mogelijk is. Een werkgever heeft het recht je te ontslaan als je fraudeert of steelt op het werk, maar ook als je zonder goede reden werk weigert of zodanig niet goed functioneert dat je het werk niet kunt uitvoeren. Ook bedrijfsgeheimen delen of een gevaar vormen voor anderen kunnen redenen zijn. De werkgever moet je bij ontslag op staande voet deze reden vrijwel direct laten weten en moet ook kunnen bewijzen dat het zo is.
Geen rechten
Als je ontslagen wordt op staande voet, vervallen bijna alle rechten die je hebt op vergoedingen en uitkeringen die je wel zou kunnen krijgen bij andere soorten van ontslag. Je krijgt bijvoorbeeld geen ontslagvergoeding, je kunt geen uitkering krijgen bij het UWV en je krijgt geen transitievergoeding. Bovendien mag de werkgever direct stoppen met het betalen van je loon. Bij andere ontslagen zit er vaak nog een periode waarin je wel betaald wordt. Als ontslag op staande voet terecht is, is het ook niet gek dat je rechten vervallen.
Vergoeding betalen
Het is zelfs zo dat je een vergoeding aan je werkgever moet betalen. Dit geldt alleen als je door opzet of schuld op staande voet ontslagen wordt. Bijvoorbeeld als je bewust geld steelt van het bedrijf waar je werkt. De vergoeding is even hoog als het loon dat je nog zou krijgen in de periode van de opzegtermijn zoals deze in je tijdelijk of vast contract staat. Als je contract niet tussentijds opgezegd kan worden, is de hoogte van de vergoeding het loon van de periode van beëindiging van het contract van rechtswege.
Wat kun je doen bij ontslag op staande voet?
Ontslag op staande voet kan dus zeker niet zomaar en er moet bewijsbaar iets ernstig mis zijn met je functioneren. Je saboteert opzettelijk het bedrijf en je werkgever moet dit bewijzen. Je kunt ontslag op staande voet dan ook aanvechten. Bij de kantonrechter kun je ook vragen om verlaging van de vergoeding die je moet betalen. Je kunt ook om een financiële vergoeding vragen bij de kantonrechter in geval van ontslag op staande voet. Je hebt na je ontslag op staande voet twee maanden om een verzoek tot het ongedaan maken van je ontslag in te dienen bij de rechter.
Meer weten? Ga naar de website van Omnius.