Het aantal zelfstandige ondernemers zonder personeel, oftewel zzp’ers, in Nederland groeit snel. Elk jaar beginnen tussen de 100.000 en 150.000 Nederlanders hun eigen bedrijf, en maar liefst 95% begint als zzp’er. Waarom kiezen zoveel mensen voor het zzp-schap? Omdat het leuk is! Als zzp’er ben je je eigen baas en geniet je van veel vrijheid. Natuurlijk zijn er ook uitdagingen. Overweeg je om zelf zzp’er te worden en heb je hulp nodig? Lees verder voor meer informatie van amsterdamoffices.nl.
Hoe wordt je nu eigenlijk ZZP’er?
Je moet altijd een plan maken. Je hoeft geen uitgebreid plan te schrijven, maar schrijf gewoon op wat er moet gebeuren en wat je nodig hebt. Ondernemen kan leuk zijn, maar het brengt ook risico’s met zich mee, omdat je zonder opdrachten geen inkomen hebt. Bedenk wat je sterke en zwakke punten zijn, maak een lijst van benodigdheden zoals gereedschap of een auto en denk na over je financiële behoeften. Onderzoek of er vraag is naar jouw producten of diensten en wat concurrenten in rekening brengen. Overweeg welke verzekeringen je nodig hebt en hoe je je boekhouding gaat bijhouden. De formele start is eenvoudig: ga naar de Kamer van Koophandel, schrijf je in als eenmanszaak en krijg een BTW-nummer van de Belastingdienst. Maar dan begint het echte werk, dus maak een ondernemingsplan, regel verzekeringen, plan je boekhouding, bepaal je tarieven en ga voor een KVK adres in Amsterdam.
Wat komt er bij kijken?
Als zzp’er kom je voor verschillende uitdagingen te staan. Je moet actief op zoek naar opdrachten, wat het beste kan via je eigen netwerk en mond-tot-mondreclame. Ook kan je aan acquisitie doen om meer klanten te krijgen. Het is belangrijk om goede overeenkomsten met je opdrachtgevers te hebben, zodat alles duidelijk is. Wat betreft belastingen moet je inkomstenbelasting betalen, maar dit wordt niet automatisch ingehouden zoals in loondienst. Je moet dit zelf regelen en ongeveer 30% van je winst reserveren voor belastingen. Denk ook aan je pensioen, want dat bouw je niet automatisch op als zzp’er. Je moet zelf een plan maken of advies vragen. En met de AVG-wetgeving moet je als zzp’er voldoen aan privacyregels, waaronder het recht op inzage van persoonlijke gegevens door betrokkenen. Het zzp-schap biedt vrijheid, maar brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee.
Tips
Als zzp’er zijn er enkele belangrijke dingen waar je aan moet denken. Zorg ervoor dat je opdrachten binnenhaalt, bijvoorbeeld door je netwerk te gebruiken en aan acquisitie te doen. Het is ook slim om duidelijke modelovereenkomsten te maken voor je opdrachten. Financieel gezien is het handig om ongeveer 30% van je inkomsten apart te zetten voor de belasting. Denk ook aan je pensioen, want dat regel je niet automatisch als zzp’er. En vergeet niet te onderzoeken welke regels gelden voor de bescherming van persoonsgegevens (AVG) en hoe die op jou van toepassing zijn. Met deze checklist en tips kun je als zzp’er goed voorbereid en georganiseerd aan de slag. Schrijf je vandaag nog in bij de KVK!