Wat als je in een situatie beland omtrent ontslag? Dit is een onwennige situatie en maak je gelukkig niet dagelijks mee. De situatie als het gaat om ontslag kan voor zowel werkgevers als werknemers een lastige situatie zijn. Ontslag kan bijvoorbeeld gebeuren doordat de arbeidsrelatie niet meer goed werkt of dat je niet goed meer functioneert. Er zijn verschillende opties in Nederland om een arbeidsovereenkomst te beëindigen. In deze blog wordt er meer informatie gegeven over wederzijds goedvinden en het toekennen van een ontslagvergoeding.
Ontslag met wederzijds goedvinden
Bij ontslag met wederzijds goedvinden wordt de arbeidsovereenkomst beëindigd met z’n tweeën, door de werkgever en werknemer samen. Vaak krijg je te maken met het UWV of de kantonrechter, maar omdat je van wederzijds goedvinden gebruik maakt is het gebruik maken van de ontslagprocedure bij het UWV of de kantonrechter niet van toepassing. Wanneer je met wederzijds goedvinden ontslag neemt is het handig om een vaststellingsovereenkomst op te stellen. Hier staan afspraken in over het ontslag en eventuele vergoedingen die de werknemer krijgt. Dit wordt samen opgesteld en wordt door beide ondertekent. Het nadeel aan wederzijds goedvinden is dat de werknemer geen vergoeding krijgt, zoals de transitievergoeding. Zoals hierboven benoemd is het wel mogelijk om dit te laten opstellen in de vaststellingsovereenkomst als dit samen is bepaald. De werkgever is dit namelijk niet verplicht.
Wat is de ontslagvergoeding?
Er bestaat ook een ontslagvergoeding tussen het arbeidsrecht. Een ander woord voor ontslagvergoeding is ook wel een transitievergoeding. Dit is een vergoeding die de werknemer krijgt op het moment van ontslag. Maar hoe hoog is de vergoeding precies? Dat hangt af. De hoogte van de vergoeding heeft te maken met hoe lang het personeelslid al in dienst is en de hoogte van zijn of haar (bruto)salaris. Als een werknemer net in dienst is geldt deze regeling niet. Een personeelslid moet minimaal twee jaar in dienst zijn geweest binnen het werkzame bedrijf. Ook moet het initiatief bij de werkgever liggen als het gaat om ontslag. Iemand die net in dienst is of in zijn proeftijd zit, zal dus nooit een ontslagvergoeding krijgen. Wanneer krijg je een hogere vergoeding? Dit kan wanneer een werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld of wanneer ze spreken van een sociaal plan. Twijfel je en vind je het een lastige situatie die ontslagvergoeding? Dan is het zeker verstandig om iemand met een juridische achtergrond in te schakelen. Hierdoor word je goed geïnformeerd en heb je geen twijfels over de hoogte van de vergoeding.
Conclusie
Niemand staat te wachten op ontslag, toch? Maar wanneer er wel sprake van is kan je hierdoor een hoop zorgen krijgen. Zoals hierboven beschreven zijn er verschillende manieren om een arbeidsrelatie te beëindigen, zoals het wederzijds goedvinden en een ontslagvergoeding. Een hoop regels en uitzonderingen, dus wanneer je de regels en procedures niet helemaal goed kent is het goed om iemand in te schakelen die er meer verstand van heeft. Diegene kan jou helpen.