Er zijn veel verschillende soorten leningen/kredietvormen in Nederland, waarvan de meest bekende de persoonlijke lening en het doorlopend krediet zijn. Daarnaast bestaan er ook de kredietvormen rood staan, creditcard, koop op afbetaling, lease, lenen met onderpand en flitskrediet. En wat is een onderhandse lening precies? Om jou wat meer inzicht te geven in de verschillende opties vertellen wij jou in deze blog meer over deze kredietvormen. Op deze manier kun jij de juiste lening kiezen. Neem ook eens een kijkje op Luminablog.nl voor reviews over diverse geld verlenende bedrijven.
De soorten leningen op een rijtje
- Persoonlijke lening
De meeste mensen kiezen voor een persoonlijke lening, aangezien dit bijna altijd de beste keuze is als je besluit om te gaan lenen. Een persoonlijke lening heeft namelijk een lage rente en je betaalt elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. Zo weet je altijd precies waar je aan toe bent. Als je een persoonlijke lening afsluit leen je in één keer het hele bedrag en kies je vooraf hoe lang de lening loopt. Deze kredietvorm is ideaal voor mensen die eenmalig geld nodig hebben. Bijvoorbeeld voor een nieuwe auto.
- Doorlopend krediet
Het doorlopend krediet komt ook vaak voor. Bij deze kredietvorm krijg je een kredietlimiet. Het kredietlimiet is het bedrag dat je maximaal mag lenen. Vervolgens heb je de keuze om het bedrag in één keer of in delen op te nemen. Als je geld hebt opgenomen betaal je iedere maand een vast percentage van het kredietlimiet terug. Dit percentage bestaat uit zowel aflossing als rente. Houd er rekening mee dat de rente tussentijds kan veranderen. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om afgeloste bedragen opnieuw op te nemen. Hierdoor heb je geen duidelijk overzicht over de kosten van de lening en kom je misschien makkelijker in de verleiding om meer te lenen dan nodig is. Een doorlopend krediet is bedoeld voor mensen die onregelmatig grotere bedragen nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan een verbouwing zonder hypotheek.
- Rood staan
Wanneer je rood staat op je betaalrekening, maak je ook gebruik van een kredietvorm. Je leent namelijk geld van de bank totdat je nieuwe salaris wordt gestort. Let er wel op dat je voor rood staan veel rente betaalt.
- Creditcard
Met een creditcard heb je de mogelijkheid om te betalen op het internet, maar ook in veel winkels, hotels en restaurants kun je met een creditcard betalen. Met een creditcard koop je als het ware op rekening die een paar weken later van je betaalrekening zal worden afgeschreven. Je kunt met een creditcard betalen tot een bepaalde limiet is bereikt.
- Koop op afbetaling
Met deze kredietvorm kun jij producten kopen waar je op het moment niet genoeg geld voor hebt. Je betaalt namelijk elke maand een deel van het aankoopbedrag terug. En hierbij op komt ook nog rente. Houd er wel rekening mee dat deze kredietvorm een hoog rentepercentage heeft.
- Lease
Het is ook mogelijk om producten te leasen. Je betaalt dan elke maand een vast bedrag en in ruil daarvoor kun je bijvoorbeeld in een nieuwe auto rijden terwijl de leasemaatschappij alle kosten van de auto op zich neemt.
- Lenen met onderpand
Een hypotheek is een voorbeeld van geld lenen met een onderpand. Lenen met een onderpand houdt in dat de kredietverstrekker jouw onderpand kan opeisen en verkopen wanneer je jouw lening niet meer kunt betalen.
- Onderhandse lening
Bij een onderhandse lening leen je niet van een bank of een kredietverstrekker, maar van bijvoorbeeld een familielid of vriend. Je legt de gemaakte afspraken dan vast in een contract.
- Flitskrediet
Met een flitskrediet kun je snel een klein bedrag lenen die je ook snel weer terug dient te betalen. Houd in je achterhoofd dat deze kredietvorm gepaard gaat met een hoog rentepercentage. Bovendien vragen de verstrekkers van een flitskrediet jou vaak om extra kosten te betalen.