Ben jij de eigenaar van een bedrijfspand of utiliteitsgebouw en wil jij weten wat de regels rondom het energielabel van een bedrijfspand betreffen? Dan leggen wij graag uit wat het inhoudt en waar jij aan moet voldoen. Door de regels goed op te volgen voorkom je een mogelijk boete.
Het verplichte energielabel
Met behulp van een energielabel wordt er aangeduid hoe energie-efficiënt een gebouw is. Het energielabel is onderverdeeld in verschillende categorieën, waarbij F het minst is en A++ het meest energievriendelijk is. Hoe lager het energielabel, hoe slechter het gebouw is voor het milieu. Daarom stelt de overheid constant nieuwe regels in die pandeigenaren verplichten om te verduurzamen. Zo wordt het energielabel namelijk hoger gehaald en is het pand dus aangenamer en beter voor het milieu. Het is een verplichting om over een energielabel te beschikken. Heeft jouw pand dit niet? Dan riskeer je een boete tot wel €20.250.
Welke utiliteitsgebouwen vallen onder de regel?
De verplichting van het hebben van een energielabel geldt voor alle utiliteitsgebouwen. Het maakt niet uit of jouw gebouw al decennia oud is of dat het pas gebouwd is, ieder pand moet in staat zijn om een energielabel te presenteren. Wanneer we verwijzen naar utiliteitsgebouwen, dan wordt er vooral gekeken naar kantoorpanden, horecapanden, scholen, winkels, ziekenhuizen of sportscholen.
Wat zijn de verplichtingen waar het gebouw aan moet voldoen?
Om te voorkomen dat jouw pand een boete ontvangt, is het belangrijk dat je voldoet aan de volgende verplichtingen rondom het energielabel. Utiliteitsgebouwen groter dan 500 vierkante meter moeten het energielabel op een duidelijk plek hebben hangen. Dit kan bijvoorbeeld bij de receptie of de ingang zijn. Ieder utiliteitsgebouw, op enkele uitzonderingen na, moet beschikken over een energielabel.
Wat zijn de uitzonderingen?
Er zijn enkele uitzonderingen op de regel. Een monumentaal gebouw, een religieus gebouw of een woonboot zijn uitzonderingen op de bovenstaande regel. Ook gebouwen, zoals een garage, schuur of fabriekshal, die geen energie gebruiken om de temperatuur binnen aan te passen zijn vrijgesteld van de regel.
Het doel van de verplichting
Het doel van de verplichting van het energielabel is om pandeigenaren bewust te maken van hun energieverspilling. Daarnaast wordt er langzaam gewerkt aan verdere verplichtingen rondom het energielabel. Zo wil de overheid bijvoorbeeld dat kantoorpanden tegenwoordig allemaal beschikken over een minimaal energielabel C. Door het verplichten van het energielabel in het geheel wordt het in de toekomst makkelijker om energiebesparende maatregelen toe te passen en te controleren.