Het aanvragen van een energielabel voor je bedrijfspand heeft veel voordelen. Beschik je als pandeigenaar nog niet over een geldig energielabel voor je pand? Of heb je onlangs energiebesparende maatregelen genomen? In beide gevallen is het aanvragen van een nieuw energielabel een verstandige keuze. Je leest in dit blog de belangrijkste reden om er direct een aan te vragen.
Wacht.. voordat je een energielabel aanvraagt bij een gecertificeerde EPA adviseur is het verstandig om meerdere bedrijven te vergelijken via EnergielabelOffertes.nl. Eenvoudig en vrijblijvend ontvang je meerdere offertes van gecertificeerde bedrijven. Door te kiezen voor de goedkoopste aanbieder bespaar je veel geld.
Voldoen aan de verplichting
De belangrijkste reden om een energielabel voor je bedrijfspand aan te vragen is het voldoen aan de verplichting. Een geldig energielabel is namelijk verplicht bij oplevering, verkoop en verhuur van je bedrijfspand. Echter zijn er een aantal uitzonderingen waarvoor deze verplichting niet geldt:
- Monumenten
- Religieuze gebouwen
- Alleenstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte kleiner dan 50 m2
- Tijdelijke gebouwen met een gebruiksduur van maximaal 2 jaar
- Onverwarmde gebouwen
Voorkom een boete
Een energielabel voor je bedrijfspand is door de overheid verplicht. Behoort je pand niet bij bovenstaande uitzonderingen? Dan riskeer je het risico op een flinke boete die kan oplopen tot meer dan twintigduizend euro. Voorkom als pandeigenaar een boete door een geldig energielabel voor je bedrijfspand te hebben.
Gunstig voor de verkoop- of verhuurprijs
Energiezuinige bedrijfspanden met een gunstig energielabel worden beter en sneller verkocht dan bedrijfspanden met een lagere labelklasse. Wanneer je bedrijfspand een energielabel A of B krijgt, dan heeft dit een positieve invloed op de verkoop- of verhuurprijs. Voor potentiële huurders en kopers geeft een energielabel inzicht in het energieverbruik van het pand. Een groen energielabel is dan ook absoluut een pluspunt.
Energieprestatieadvies-rapport
Om een geldig energielabel te ontvangen is er op locatie een visuele inspectie van het pand door een EPA-U adviseur nodig. Daarbij noteert de adviseur belangrijke gegevens in relatie met de energieprestatie. Vervolgens wordt op kantoor het energielabel bepaald en ontvangt de pandeigenaar een EPA-rapport. In dit rapport staan mogelijke maatregelen die je kunt nemen, bijvoorbeeld:
- Overstappen op energiezuinige LED verlichting
- De isolatie van het bedrijfspand verbeteren (glas, dak, muur en vloer)
- Zonwering plaatsen
- Zelf energie opwekken (bijvoorbeeld door zonnepanelen)
- Milieuvriendelijke verwarming door een HR-ketel of warmtepomp