Dit artikel gaat over het gebruiken van milieuvriendelijke verpakkingen. We zullen zien dat dat nog niet zo eenvoudig is. Ben je op zoek naar milieuvriendelijke verpakkingen? Kijk dan op Blockline.nl.
Aspecten
Als je kijkt naar de milieuvriendelijkheid van verpakkingen, dan zal je daarbij niet alleen dienen mee te nemen van welk materiaal die gemaakt zijn, maar ook naar aspecten als hoe die verpakkingen worden gemaakt, voor welke producten ze worden gebruikt en waarom en zijn er alternatieven, mogelijkheden van hergebruik, recycle- en afbreekbaarheid. Plastic bijvoorbeeld heeft een slecht imago, maar als met een plastic verpakking etenswaar langer goed blijft, dan kan je het wellicht in dat geval toch een milieuvriendelijke verpakking worden genoemd.
Vuistregels
De organisatie Milieu Centraal en de Consumentenbond proberen de consument te helpen met een aantal vuistregels, zoals:
- Verpakkingen met statiegeld hebben de voorkeur over die na verbruik worden weggegooid.
- Omdat het lichter is, heeft vaak plastic de voorkeur boven glas. Een PET-verpakking is beter dan eenmalig glas, als de eerste tenminste zes keer zo licht is dan het tweede.
- Bioplastic breekt onder de juiste omstandigheden vrij snel af, maar een eigen composthoop biedt die omstandigheden niet. Bioplastic is daarom niet per se milieuvriendelijker dan traditioneel plastic.
- In plaats van onderweg een flesje water te kopen, waarvan je het flesje weggooit, kan je beter van huis water in een flesje meenemen, dat je na gebruik opnieuw vult.
- Je kunt je eigen beker meenemen om die ergens met koffie te laten vullen, in plaats van een plastic beker die wordt weggegooid.
- Voor het milieu is kraanwater beter dan bronwater.
- Vaak is een grote verpakking beter voor het milieu dan diverse kleine verpakkingen. Dan moet wel de hele inhoud worden gebruikt. Als je er echter een deel van moet weggooien, dan hoeft dat niet op te gaan.
- Afval wordt nog wel eens in de verkeerde afvalcontainer gegooid. Daarom werkt de gescheiden afvalverwerking niet optimaal.
- Een verpakking dient geen verspilling in de hand te werken. Restjes blijven nog wel eens achter, omdat die moeilijk uit de verpakking zijn te halen.
- Op de markt kan je onder meer groeten en fruit los krijgen en kan je eigen tassen/dozen meebrengen om je boodschappen in te doen, die je diverse keren opnieuw kunt gebruiken.
Conclusie
Milieuvriendelijke verpakkingen gebruiken, klinkt gemakkelijker dan het in de praktijk is. Bovengenoemde vuistregels kunnen je helpen. Soms kan je snel zien wat beter is, maar de materie is behoorlijk complex.