Coderen wil in feite niets anders zeggen dan het verschaffen van informatie over een bepaald product. Als je dat gestructureerd doet, gebruik je daar een codeersysteem van Koenig & Bauer voor. Een codering is per product uniek en omvat alle informatie die voor dat specifieke product van belang is.
Het kan gaan om interne informatie, bijvoorbeeld over de productiebadge of de houdbaarheidsdatum. Maar ook om externe (consumenten) informatie. De belangrijkste onderdelen daarvan worden ook leesbaar op de verpakking weergegeven. Dan gaat het om ingrediënten, houdbaarheidsdatum en eventuele richtlijnen voor het gebruik. Ook het land van herkomst vind je terug op de verpakking. Net als de informatie die uit hoofde van wettelijke verplichtingen moet worden opgenomen.
Thermotransfer-printers
Thermotransfer-printers bieden je de mogelijkheid om in hoge resolutie (dat geeft optimale leesbaarheid) te printen op flexibele verpakkingsmaterialen, waaronder folie. Dat printen is niet beperkt tot barcodes of teksten; ook afbeeldingen worden direct mee geprint. Deze printers bieden ook de mogelijkheid tot meerbaansprinten. Moeten er dus meerdere versies van dezelfde productbedrukking worden gemaakt, dan kan dat tegelijk. Dat is wel zo efficiënt.
Inkjetprinters zijn ontwikkeld om te kunnen printen op papier en andere meer statische vormen van ondergrond. De inkjetsystemen die in de productieomgeving worden gebruikt wijken qua printconcept wel af van de (veel kleinere) huis-tuin en keukenprinters die jij en ik thuis gebruiken.
Thuis gebruik je drop-on-demand (DoD). Die printers doen hun werk op het moment dat er vanuit de computer een printopdracht wordt gegeven.
Bij continuous inkjetprinting wordt er een continue straal inkt door een heel klein gaatje gespoten. Deze straal wordt met behulp van een elektrisch signaal in trilling gebracht waardoor deze wordt opgebroken in druppels. Die druppels worden vervolgens selectief geladen. Hierna komen die druppels door een elektrostatisch veld, waarin ze dan afhankelijk van hun lading worden afgebogen. Hierdoor zullen de gewenste druppels op het te bedrukken materiaal komen, terwijl de andere druppels worden opgevangen als afval of terug worden gevoerd naar de voorraad inkt.
De beide systemen zijn zodanig ontwikkeld, dat zij probleemloos op hoge productiesnelheden kunnen worden gebruikt.
De productiebetrouwbaarheid van de printsystemen van Koenig & Bauer ligt boven de 99 procent. Onder normale omstandigheden zal er dus maar zelden sprake zijn van verstoringen.
Als je ervoor kiest ‘gewoon’ te gaan printen (continuous inkjetprinting) is er nog wel één aspect om rekening mee te houden. Er moet een barcode generator aan de printer worden gekoppeld.