Veel bedrijven hebben een zogenaamd sociaal plan ontwikkeld bij ontslag. Dit is dan ook in de cao opgenomen. Dit plan is bedoeld om de gevolgen van ontslag te verzachten. Dit zien we met name terug in situaties waarbij er sprake is van overmacht. Het is niet dat de werknemer geen goed werk verricht of dat hij niet past binnen het team, maar zijn functie zal simpelweg overbodig worden. Er kunnen ook bedrijfseconomische redenen zijn waarom je iemand moet laten gaan. In dat geval wil je de werknemer natuurlijk heel graag helpen bij het vinden van een nieuwe baan.
Hoewel dit niet verplicht is, is dit wel iets wat steeds meer werkgevers doen. Om zo op goede voet uit elkaar te kunnen gaan en tegelijkertijd de loyaliteit van de medewerkers en een goede reputatie te behouden.
Maar wat kan een werkgever doen om de gevolgen van een ontslag te verzachten? Welke mogelijkheden zijn er?
Outplacementtraject
Je kunt bij https://gortoutplacement.nl terecht als je een outplacementtraject op wilt starten. Outplacement klinkt heel ingewikkeld, maar is eigenlijk een ander woord voor ontslagbegeleiding. Hierbij staat een team van deskundigen klaar om de ontslagen medewerker te begeleiden.
Het voordeel van outplacement is dat alles gericht is op het vinden van een nieuwe baan. Hierbij worden er zelfs mogelijkheden onderzocht waar de medewerker waarschijnlijk zelf nooit over na had gedacht. Al tijdens het eerste gesprek wordt er geïnventariseerd wat zijn talenten en unieke eigenschappen zijn. Op basis daarvan wordt advies gegeven voor een mogelijke carrière die daarbij past. Dit zorgt er dus ook voor dat mensen anders gaan kijken naar hun eigen kwaliteiten. Misschien zelfs wel gaan inzien dat ze een andere weg op willen gaan. Zo zijn ze één stapje dichterbij hun droombaan.
Daarnaast worden er handvatten aangeboden die zij de rest van hun leven kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld bij het reguleren van hun emoties, maar ook als het gaat om sollicitatietechnieken. De medewerker leert bijvoorbeeld hoe hij een indrukwekkend cv kan schrijven en hoe hij opvalt tussen al die andere sollicitatiebrieven. Daarnaast leert hij technieken die hij tijdens een sollicitatiegesprek kan toepassen. Dit zijn allemaal dingen waar hij de rest van zijn leven profijt van zal hebben.
Natuurlijk lost een outplacementtraject het ontslag niet direct op. Maar het helpt wel om de gevolgen te verzachten. Je laat als werkgever de werknemer pas los als deze een nieuwe baan heeft gevonden. Dat is voor beide partijen een fijn idee.
Ontslagvergoeding
In de meeste gevallen heeft de werknemer ook recht op een ontslagvergoeding. Hoe hoog deze moet zijn, moet berekend worden aan de hand van enkele wettelijke richtlijnen. Het is daarom ook als werkgever belangrijk om juridisch advies in te winnen. Houd er rekening mee dat het outplacementtraject extra ondersteuning biedt, maar nooit ter vervanging van de ontslagvergoeding wordt aangeboden. De werknemer heeft op beide recht bij ontslag.