Een bedrijf opstarten in Nederland is wat het regelwerk betreft meestal zo gedaan. Als je een bedrijfsplan hebt opgesteld loop je langs bij de Kamer van Koophandel om jezelf te registreren en na het betalen van 50 euro en het zetten van een handtekening ben je begonnen. Het wordt allemaal iets complexer als je van plan bent om in het buitenland een bedrijf op te zetten. Daarbij kun je denken aan andere rechtsvormen, regels, vergunningen en personeel. We hebben daarom een aantal tips voor je verzameld die je kunnen helpen als je een bedrijf wil starten in het buitenland.
Doe onderzoek naar het land waar je je bedrijf wilt gaan vestigen
Weet je al in welk land je je bedrijf wilt gaan vestigen? Dan kun je gericht onderzoek doen naar de regels en de wetten die betrekking hebben op jouw bedrijf. Onderzoek bijvoorbeeld welke handelsverdragen en hoe het gaat met in- en export van producten. Doe ook onderzoek naar de handelscultuur en het werkethos van dat land. Dit onderzoek is de belangrijkste stap in het proces om een bedrijf in het buitenland op te starten.
Onderzoek welke rechtsvorm je moet kiezen
Als je een bedrijf gaat starten in het buitenland moet je een rechtsvorm kiezen. Ga je jouw bedrijf vestigen in een land binnen de Europese Unie dan kun je alle Nederlandse rechtsvormen kiezen. Wil je jouw bedrijf buiten de EU gaan vestigen dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor het Europese vennootschap. Weet je niet zeker welke rechtsvorm je moet kiezen, dan kunnen ze je helpen bij de belastingdienst.
Welke visa en vergunningen heb je nodig?
Afhankelijk van het land waar je jouw bedrijf wilt gaan vestigen heb je een visum en bepaalde vergunningen nodig. Start je een bedrijf in het buitenland dan heb je meestal een vestigingsvergunning nodig. Er zijn bepaalde eisen aan deze vergunning verbonden die je over het algemeen met een EU-verklaring kunt aantonen. Verricht je langer dan 3 maanden werkzaamheden vanuit het buitenland dan heb je ook een verklaring van inschrijving nodig. Ga je buiten de EU een bedrijf opzetten dan heb je meestal een verblijfsvergunning en een werkvergunning nodig. Controleer voor de zekerheid of je verplicht bent om een visum voor dat land aan te vragen.
Financiële steun vanuit de overheid
Het kan de moeite waard zijn om te onderzoeken of onze overheid je kan helpen bij de financiering van het bedrijf dat je in het buitenland wilt opstarten door middel van een subsidie. Wil je weten of je in aanmerking komt voor subsidie vanuit de overheid dan kun je online de Regelhulp Financiering en Verzekeringen voor Internationaal Ondernemen raadplegen. Met deze regelhulp kun je snel zien of je in aanmerking komt voor internationale financiering of exportverzekering vanuit de Nederlandse overheid.
Personeel in het buitenland
Als je een bedrijf in het buitenland gaat starten dan moet je waarschijnlijk ook ter plaatse personeel zoeken. Met een international recruitment bedrijf voor Nederlandse bedrijven kun je in een ander land lokaal personeel vinden. Een dergelijk bedrijf kan je ook helpen met het opstellen van arbeidscontracten volgens de daar geldende normen en je helpen met de salarisadministratie.