Heb je het gevoel dat de werkdruk in de zorg je soms naar adem doet happen? En merk je dat collega’s ook worstelen met stress en onvoorspelbare situaties? Dan is een training in mentale en fysieke weerbaarheid voor de zorg misschien wel dé oplossing. In dit blog duiken we in hoe zo’n training werkt, wat het oplevert en waarom het absoluut geen overbodige luxe is!
Waarom deze training zo belangrijk is
De zorgsector is prachtig. Maar kan ook behoorlijk intens zijn. Want of je nu in een ggz-instelling, in de gehandicaptenzorg of op een drukke ziekenhuisafdeling werkt: de werkdruk, emotioneel heftige situaties en onvoorspelbaar gedrag van cliënten of patiënten kunnen je flink uitputten. Mentale weerbaarheid helpt je in deze gevallen om met stress en agressie om te gaan, terwijl fysieke weerbaarheid zorgt dat je ook letterlijk stevig in je schoenen staat!
Wat leer je tijdens zo’n training?
- Stress en emoties de baas blijven
Je krijgt handvatten om kalm te blijven in hectische momenten. Door te herkennen wanneer je spanning opbouwt en hoe je weer ‘loslaat’, voorkom je dat je gestrest naar huis gaat.
- Veilig handelen en zelfverdediging
Soms is het helaas nodig om jezelf of een cliënt te beschermen. Met de juiste basistechnieken blijf je veilig, zonder dat je agressief hoeft te worden.
- Communicatie en de-escalatie
Een grote mond of dreigende houding van een cliënt kan je flink van je stuk brengen. De training laat zien hoe je met de juiste woorden en houding de situatie onder controle houdt.
- Collegiale support
Vaak volg je deze trainingen in groepsverband. Je leert ook van de ervaringen van anderen en vergroot de band met je team.
Minder stress. Meer werkplezier.
Een training is meer dan even ‘een cursusje volgen’. Het is een investering in jezelf én in je team. Want als jij weet hoe je moet omgaan met moeilijke situaties, straal je rust uit. Je cliënten merken dat en je collega’s profiteren er ook van.
Meer weten over zorggerichte trainingen?
Er zijn uiteraard nog veel meer cursussen die je kunnen helpen om beter te worden in je vak. Ben je benieuwd naar welke trainingen voor de zorgsector er allemaal zijn? Neem dan eens een kijkje bij een organisatie die gespecialiseerd is in scholing voor zorgprofessionals!
Tips om nu al sterker te staan
Durf ‘nee’ te zeggen
Het is heus niet egoïstisch om je eigen grenzen te bewaken. Sterker nog, het is juist gezond voor jezelf én de cliënt.
Controle over je ademhaling
Klinkt misschien simpel, maar bewust ademhalen helpt je enorm in stressvolle momenten.
Deel je ervaringen
Vertel collega’s of vrienden over situaties die je dwarszitten. Samen kom je vaak sneller tot oplossingen.
Blijf bewegen
Een dagelijkse wandeling of korte workout doet wonderen voor je fysieke en mentale fitheid.
Meer rust dankzij een training in weerbaarheid!
Werken in de zorg is een vak apart, vol prachtige momenten én fikse uitdagingen. Een training in mentale en fysieke weerbaarheid voor de zorg geeft je de tools om sterk in je schoenen te staan. Met de juiste aanpak voel je je zelfverzekerder, voorkom je escalaties en ga je met meer voldoening naar huis. En dat is precies wat iedereen in de zorg verdient!