Factoring is een financieringsvorm waarbij een derde partij (de zogeheten ‘factoringmaatschappij’) de facturen van opdrachtgevers direct uitbetaalt. Dit geeft jou als ondernemer een stabielere cashflow, gezien je onafhankelijk bent van de betalingstermijnen van je opdrachtgever(s). En in tegenstelling tot bijvoorbeeld een banklening, waarbij je rekening moet houden met een doorlooptijd van enkele weken, is factoring al binnen een paar dagen geregeld.
Soorten Factoring
Binnen factoring bestaan ruwweg twee varianten; American factoring en ‘traditionele’ factoring. American factoring is hiervan de meest flexibele variant. Bij American factoring maak je gebruik van factoring per factuur, wat inhoudt dat je het kunt inzetten voor één factuur of debiteur. Je betaalt hiermee dus nooit teveel, omdat je zelf kiest voor welke factuur je wel of geen factoring wilt gebruiken.
Aan de andere kant heb je ‘traditionele’ factoring, waarbij je in feite je gehele debiteurenbeheer uit handen geeft. Als kosten betaal je hiervoor een percentage van je omzet. Omdat je bij traditionele factoring verplicht bent om elke factuur bij de factoringmaatschappij onder te brengen is dit een minder flexibele variant dan American factoring. Daarentegen is het voordeel dat je gehele administratie via het factoringbedrijf loopt, en je hier dus geen omkijken meer naar hebt.
Bij de keuze tussen deze twee factoring-methoden kun je dus de afweging maken of je liever niet vastzit aan een langlopend contract of kiest voor de zekerheid van traditionele factoring.
Voor- en nadelen
Factoring kent een aantal voordelen ten opzichte van andere financieringsvormen, zoals eerder in dit artikel naar voren is gekomen. Zo is de doorlooptijd van factoring aanzienlijk lager dan veel alternatieve vormen van financiering. Daarnaast wordt bij traditionele factoring je volledige debiteurenbeheer uit handen genomen, waar je dus zelf geen omkijken meer naar hebt. Bovendien worden je klanten bij gebruik van factoring gecontroleerd op kredietwaardigheid – wat het risico op wanbetaling vermindert. Mocht het toch voorkomen dat een klant onterecht weigert te betalen, dan ben je bij factoring verzekerd tegen het faillissementsrisico. Het mogelijke nadeel van factoring – behalve de kosten die eraan verbonden zijn – is dat je het factoringbedrijf waarmee je in zee gaat veel inzicht geeft in je onderneming. Het is daarom van belang dat je een samenwerking aangaat met een factoringbedrijf dat je vertrouwt.
Kosten
Er zijn verschillende factoren van invloed op het kostenplaatje dat bij factoring komt kijken. De zogeheten ‘factorfee’ is namelijk afhankelijk van een aantal aspecten. Zo zijn de kosten van factoring hoger naarmate de betalingstermijn langer is. Daarnaast worden de factoringkosten hoger als je een groter percentage van het factuurbedrag direct wilt laten uitbetalen. Tot slot leidt een hoger factuurbedrag ook tot meer factoringkosten. Al met al kent factoring dus vele voordelen ten opzichte van andere vormen van financiering. Afhankelijk van jouw situatie kun je kiezen voor flexibele American factoring of traditionele factoring, waarbij je geen omkijken meer hebt naar je debiteuren portfolio. Welke vorm je ook kiest: factoring biedt overwegend een snellere doorlooptijd dan alternatieve financieringsvormen.
Bron: o2factoring.nl