Veel hedendaagse boeren zijn er maar wat druk mee: het automatiseren van bedrijfsprocessen om zo een efficiënter energieverbruik en tot kostenbesparing te komen. En natuurlijk speelt hierbij ook het feit een rol dat agrariërs met steeds meer milieueisen en overheidsvoorschriften te maken krijgen en dus moeten kiezen verduurzaming en automatisering. Maar hoe kun je als agrariër jouw boerenbedrijf beter automatiseren en verduurzamen? Er zijn tal van methoden en tactieken om dit goed en slim aan te pakken. In dit artikel vind je enkele praktische tips om direct met de duurzame automatisering van jouw agrarische bedrijf!
Kies voor energiezuinige apparatuur
Veel boeren maken gebruik van transportbanden om bijvoorbeeld aardappels, bloemen, uien of andere producten naar de opslag te transporteren, op grootte en gewicht te selecteren of deze in kisten te verdelen. De ene transportband is echter de andere niet. Transportbanden kopen bij Van Trier, een specialist op het gebied van duurzame transportbanden, is dan aan te raden. Transportbanden kopen bij Van Trier betekent dat je voor duurzame kwaliteit kiest en voor transportbanden die energie-efficiënt zijn. Naast duurzame transportbanden is het belangrijk om te gaan voor een zuinige trekker(s) en andere vervoersmiddelen die een zo laag mogelijke impact op het milieu hebben. De hedendaagse, milieubewuste boer rijdt in een elektrische personenauto en maakt gebruik van elektrische vorkheftrucks. En bij de aanschaf van nieuwe apparaten, zoals vrieskisten en koelmachines, staat een laag energieverbruik op nummer één bij het uitkiezen van aan te kopen apparaten.
Slimme automatisering via duurzame energiebronnen
Een tactische manier om als agrariër automatisering en verduurzaming te koppelen, is door over te stappen op apparaten en technieken die gebruikmaken van duurzame energiebronnen en niet van fossiele energie. Boeren die bijvoorbeeld geen zonnepanelen willen aanschaffen: dat kan echt niet meer. Heb je als boer nog geen zonnepanelen, verdiep je dan snel in deze materie. Zonne-energie opwekken via panelen op het dak van je boerderij en stallen/loodsen is tegenwoordig dusdanig rendabel, dat je hiermee al snel driekwart van de totale energiebehoefte op de boerderij kunt opwekken. Zeker, het is een grote investering! Maar wel eentje die zich gemiddeld v=binnen acht tot tien jaar volledig terugbetaalt. Daarbij kun je via gemeentelijke subsidies profiteren van aantrekkelijke kortingen op de aanschaf.Kies je daarbij ook nog voor andere energiebesparende maatregelen, dan kan de besparing zeer interessant worden. Voorbeelden zijn het beter isoleren van stallen en loodsen, het plaatsen van een warmte-terugwin-installatie en het recyclen van bijvoorbeeld koelwater.