Met de prijzen die er momenteel worden geboden voor de woningen is het geen wonder dat er veel animo bestaat voor het starten van een makelaarsbedrijf. Sommigen onder hen weten misschien niet waar ze moeten beginnen. Moeten ze een opleiding makelaar volgen? Wat moet je allemaal weten voordat je begint? En wat zijn de risico’s waarvan je absoluut op de hoogte moet zijn? Ik hoop dat je na het lezen helemaal op de hoogte bent en zonder zorgen je weg kunt banen als zelfstandige makelaar.
Opleiding
Om een makelaarsbedrijf te starten is het aangeraden om een opleiding makelaar te volgen. Er komt namelijk wel het een en ander bij kijken. Je moet als makelaar bijvoorbeeld weten hoe je de waardebepaling doet, bezichtigingen organiseert, en onderhandelt. Los nog van de bouwkunde en privaatrecht skills die je moet bezitten. Het is dus duidelijk dat het starten van een makelaarsbedrijf begint bij de kennis.
Inschrijven en praktijkervaring
Maar wat is de volgende stap? Het inschrijven bij de kamer van koophandel natuurlijk! Als je de opleiding makelaar hebt afgerond is het verstandig om je meteen in te schrijven. Maar alvorens je dat doet zou je misschien kunnen meedraaien bij een makelaar zodat je ervaring kan opdoen. Zo kun je wennen aan het werken met klanten en het bedrijfsleven. Want zeg nou zelf, waar leer je meer? In de theorie of praktijk? Een mix van beide is meestal perfect. Al helemaal als je het vertrouwen wilt winnen van je toekomstige klanten.
Spaar je suf!
Zorg ook dat je een financieel plan hebt opgesteld. Net zoals met elk bedrijf zal het even duren voordat je daadwerkelijk wat gaat verdienen. Daarom is het aangeraden om wat geld opzij te zetten voordat je begint. Dus spaar je suf! Het is aangeraden om ongeveer 6 maanden je vaste lasten en bedrijfskosten te sparen voordat je begint. Zo heb je een voldoende buffer en kun je ongestoord beginnen als je van de opleiding makelaar komt.
Klanten werven
Oke, nu heb je een financieel plan? Zijn we er al? Nee nog niet helemaal. Je moet natuurlijk ook overwegen hoe je klanten gaat werven en hoe je een stabiel inkomen ontwikkelt. Dus met andere woorden: Creëer een netwerk. Vraag aan je vrienden en familie bijvoorbeeld of ze iemand kennen die hun woning wilt verkopen. Vergeet je ook niet aan te sluiten bij de makelaarsvereniging. Je bouwt dan niet alleen een gevoel van vertrouwen op bij kopers en verkopers, maar je hebt daardoor de mogelijkheid om regelmatig te netwerken met ondernemers in dezelfde branche.
Specialiseer, specialiseer en specialiseer
Er is iets wat de opleiding makelaar je helaas niet kan leren. En dat is het ontwikkelen van verschillende kwaliteiten die er voor zorgen dat je concurrentie een paar stappen voor bent. Je moet jezelf kunnen onderscheiden. Dus kies een niche uit. Hoe exclusiever de niche, des te beter. Denk er zo over na: als je in een grote, bekende vijver gaat vissen kun je er vanuit gaan dat je niet de enige bent die daar zijn vis probeert te vangen. Een visser probeert daarom het meest afgelegen, exclusieve vijvertje te vinden. Zo heeft hij alle rust en de meeste vangst. Net zo is het als je een bedrijf opstart. Als je je richt tot een niche zul je geschikt zijn voor een exclusief stel klanten, waardoor je al die klanten voor jezelf hebt.