Heb jij het aangedurfd om de overstap naar elektrisch rijden te maken? Je rijdt vol trots in jouw nieuwe hybride of elektrische auto en bij thuiskomst plug je je bolide in aan de laadpaal. Met elektrisch rijden lever je niet alleen een bijdrage aan een duurzamer milieu. Ook voor je eigen portemonnee ben je voordeliger uit, doordat de oplaadkosten lager uitvallen dan de kosten die je voorheen kwijt was aan benzine.
Nu is een elektrische auto erg handig, maar zonder stroomtoevoer heb je er weinig aan. Bij huis heb je een laadpaal of laadwand die je standaard aan de auto koppelt. Maar enkel een oplaadpunt bij huis is vrij beperkend. Vooral wanneer je naar je werk gaat met een bijna lege accu en de auto de hele dag stilstaat op de parkeerplaats naast kantoor. Op die momenten wil je graag je elektrische auto opladen.
Met een laadpaal op je bedrijf kun je terwijl je werkt, de accu van je auto opladen. En niet alleen jij, maar ook je werknemers kunnen hiervan profiteren. Steeds meer elektrische auto’s verschijnen iedere ochtend op het bedrijventerrein en ook zie je regelmatig een klant arriveren in zijn hybride wagen. De toename van elektrische auto’s vraagt dus om een oplaadpunt bij je bedrijf. Is de aanschaf van oplaadpunten gunstig voor jou en je medewerkers, lees dan in deze blog over de diverse opties die de laadpalen van Laaddirect hebben.
Laadvermogen afhankelijk van elektrische auto
Waar de Tesla als eerste elektrische model de weg op ging, zijn er nu steeds meer automerken die de markt veroveren met de nieuwste hybride modellen. Dus een laadpaal bij het bedrijf is niet langer alleen geschikt voor één type elektrische wagen. De verschillen in de automerken en hun specificaties maken dat ieder model een andere laadvermogen heeft. Bovendien veranderen de eigenschappen van een bepaald automerk bijna ieder jaar. Dus een laadpaal die je installeert voor een specifiek merk, kan ook weer verschillende laadvermogens leveren. Belangrijk is dat het laadvermogen van de laadpaal bij het bedrijf even hoog is als dat van de on-board lader van de auto. Wil je toch een krachtiger oplaadpunt op je terrein, dan zal het laden niet sneller gaan dan de maximum laadsnelheid van de on-board lader. Wel kan een laadpaal met een hoger vermogen meer en nieuwere elektrische modellen voorzien van stroom.
De laadpaal bij bedrijf voor je werknemers en klanten
Laat je een aantal laadpalen installeren op het parkeerterrein van je bedrijf, dan wil je niet dat onbevoegden zomaar stroom aftappen voor hun elektrische auto. De laadpalen zijn primair beschikbaar voor je medewerkers en voor klanten die langskomen voor een afspraak. Om te voorkomen dat men ongevraagd gebruikmaakt van de laadpaal, kun je een laadpaal aanschaffen die voor het opladen eerst ontgrendeld moet worden. Eigenaren van een elektrische auto krijgen van jou een laadpas of -druppel die ze nodig hebben om iedere ochtend hun wagen aan te sluiten op de laadpaal. Een andere optie is om het laadpunt bij je bedrijf te ontgrendelen door een pincode in te toetsen of door een app op je mobiele telefoon te installeren. Vind je het niet nodig om de laadpaal te vergrendelen, dan kun je met Plug & Charge iedereen met een elektrische auto gebruik laten maken van het oplaadpunt.
Om inzicht te krijgen in het elektriciteitsverbruik van de laadpalen op je terrein, schaf je een laadpaal aan waar een online software ingebouwd is. De online software geeft je informatie over de laadsessies die iedere dag plaatsvinden, de duur en het vermogen wanneer de laadpaal aan heeft gestaan en de kosten die ermee gemoeid zijn. Zo kun je indien gewenst de kosten verrekenen met de gebruikers en heb je aan het eind van de maand een duidelijke begroting van de laadpalen.
De verschillende features van het oplaadpunt
Je kiest een laadpaal voor bij je bedrijf onder andere uit op basis van het laadvermogen, uitgedrukt in kiloWatt. Het vermogen van het oplaadpunt moet minimaal even hoog zijn als de on-board lader van de auto. Is die lager, dan ben je te veel tijd kwijt aan het opladen van de elektrische auto.
Een andere belangrijke factor bij de keuze van je oplaadpunt is de elektriciteitsaansluiting. Je hebt de optie voor een 1-fase laadpaal, die bestaat meestal uit 1×16 ampère met een maximaal laadvermogen van 3.7 kW. Als laadpaal bij je bedrijf is de 1-fase eigenlijk ongeschikt, omdat het vermogen aanzienlijk lager is. Dan kun je beter gaan voor een 3-fase oplaadpunt met 3×16 ampère en een laadvermogen van 11 kW. Voor elektrische auto’s met een grotere accu is deze ideaal. Bovendien sluiten de nieuwste elektrische modellen beter aan op een 3-fase laadpaal.
Aansluitend bij de keuze voor 1- of 3-fase laadpalen voor je bedrijf, kijk je ook naar het type stekker dat in de oplaadpunten is aangebracht. Voor doorgaans Japanse auto’s en oudere Franse modellen is de Yazaki-stekker met vijf contactpunten gemaakt. Deze is alleen geschikt voor laadpalen met een 1-fase aansluiting en een maximaal vermogen van 3.7 kW. De Mennekes-stekker is met zeven contactpunten de aansluiting die standaard in de meeste laadpalen wordt gebruikt. De stekker is geschikt voor zowel een 1- als 3-fase aansluiting.
Tot slot wil je het liefst zo weinig mogelijk laadpalen op je bedrijventerrein plaatsen en tegelijk meer auto’s voorzien van elektriciteit. Dan ga je voor een oplaadpunt met een dubbele stekkeraansluiting. Een laadpaal met een enkele socket of laadaansluiting kun je bij huis laten plaatsen. Met twee sockets op één laadpaal maak je optimaal gebruik van de oplaadmogelijkheden op je bedrijventerrein.
Hoe krijg je de laadpalen bij jouw bedrijf?
Wil je een serie oplaadpunten op de parkeerplaats van je terrein, maar weet je niet goed waar te beginnen? Voordat je stappen onderneemt, kun je je verder verdiepen in de bovengenoemde opties om te bepalen welke features jij nodig hebt. En met de werkwijze van Laaddirect kun je je laten adviseren voor de juiste laadpaal bij jouw bedrijf:
- Vraag vrijblijvend advies aan over de keuze van de geschikte laadpalen bij jouw bedrijf. Dit doe je bij de experts van Laaddirect die je alles kunnen vertellen over de elektrische auto en het opladen ervan.
- Na het uitwisselen van alle informatie over de laadpalen en over de beschikbare ruimte op je bedrijventerrein, ontvang je een voorstel die op maat is geschreven en bovendien vrijblijvend is.
- Met het voorstel op het bureau wordt een duidelijk plan van aanpak gemaakt. Alles wordt in overleg gedaan en geeft jou de mogelijkheid om je eigen inzichten en ideeën in te brengen.
- Als het plan rond is, is de uitvoering de laatste stap. Zo kom je tot een laadoplossing die past bij jouw bedrijf en ervoor zorgt dat al je medewerkers en klanten zorgeloos hun elektrische bolide kunnen opladen.
Laat de laadpalen op je bedrijventerrein plaatsen door Laaddirect
Je merkt al dat het vaker nodig is om een laadpaal op je bedrijf aan te sluiten, zodat je aan het eind van de werkdag met een volle accu naar huis keert. En niet alleen voor jou, maar ook voor je medewerkers en klanten zal het uitkomst bieden. Wacht niet langer en bestel een reeks oplaadpunten bij Laaddirect, zodat jij en je medewerkers nooit meer stil komen te staan met een lege accu.
En maak gebruik van de service die de specialisten van Laaddirect bieden bij het installeren van de laadpalen. Bij vragen kun je altijd contact opnemen en zij staan je graag bij met meer informatie en adviezen.