Veel mensen hebben een afkeer tegen veranderingen, omdat je hiervoor vaak uit je comfort zone moet stappen. Als iets ten slotte goed loopt, waarom zou je dan überhaupt veranderen? Toch is het belangrijk dat je niet eeuwig blijft hangen in een vast stramien. Het laatste wat je wilt is namelijk dat mensen in een sleur terecht komen, hun werk op de automatische piloot gaan uitvoeren en daarbij niet meer nadenken over innovaties. Op de werkvloer is het dus van enorm belang om af en toe met veranderingen aan de slag te gaan. Hoe pak je zoiets aan? Lees het hier.
Schep geen onrealistische verwachtingen
Als je doelen stelt, is het wel van belang dat dit realistische doelen zijn. Anders zal het draagvlak snel verdwijnen. Denk daarbij ook goed na over waarom je die doelen stelt, wat wil je er eigenlijk precies mee bereiken? Verandering is belangrijk, maar mensen willen natuurlijk wel weten wat de bedoeling van de verandering is. Een heldere, transparante uitleg hierover zal ervoor zorgen dat er geen argwaan ontstaat onder bijvoorbeeld je werknemers. Een plotselinge verandering zonder uitleg kan namelijk ook onzekerheid bij mensen brengen en hen het gevoel geven dat ze iets fout hebben gedaan. Zolang je mensen uitleg geeft, zit je meestal goed. Naast het creëren van draagvlak, zijn realistische doelen ook nog belangrijk voor iets anders. Het behalen van een doel geeft namelijk een geluksgevoel en de motivatie om door te gaan. Het is dus eigenlijk beter om meerdere kleine doelen te hebben, dan een groot, onbereikbaar doel.
Hulp bij verandermanagement
Zoals je hebt kunnen lezen, komt er best wel wat kijken bij het doorvoeren van veranderingen. Heb je hier liever wat hulp bij in plaats van dat je het helemaal alleen gaat proberen? Dat is zeker mogelijk. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om met een team een workshop verandermanagement te volgen. Hierin krijg je al het advies dat je nodig hebt om mooie en effectieve veranderingen teweeg te brengen.