Net als een persoon kan een bedrijf groeien en verschillende fases doormaken. Net als je slaapkamer bijvoorbeeld niet meer hetzelfde is als jouw 5 jarige versie, is het ook niet raar dat een bedrijf misschien klaar is voor een herstructurering. Herstructurering klinkt wel interessant, maar waarom eigenlijk? Wat zijn de voordelen voor het bedrijf? En zijn er andere opties mogelijk?
Je zou bijvoorbeeld kunnen herstructureren omdat de huidige structuur financieel niet optimaal is. Of je kunt herstructureren om slecht lopende onderdelen af te snijden. Maar niet alleen om het bedrijf te redden is herstructurering nodig. Het zou ook kunnen zijn vanwege dusdanige groei dat de structuur opnieuw moet worden vormgegeven. Afhankelijk van de markt waarin het zich bevindt en de grootte van het bedrijf is er ook een andere benadering nodig. Laten we even wat redenen op een rijtje zetten.
Kleinschalig
In een snel veranderende markt waar veel nieuwe concurrenten opkomen is het verstandig om kleine aanpassingen te maken die snel door te voeren zijn. Daarmee voorkom je dat je de kansen die voor het grijpen liggen niet mist en zo het hoofd boven water houdt. Een voorbeeld is wanneer afdelingen samengevoegd kunnen worden zodat er kosten worden bespaart. Of lopende contracten nakijken om na te kunnen gaan of ze nog steeds actueel zijn. Zo kun je hier en daar wat tweaken aan de structuur zodat je de concurrentie voor blijft.
Grootschalig
Als in een markt zit waar een enorme schok heeft plaatsgevonden, dan is het handig om op grote schaal te herstructureren. Als voorbeeld kun je denken aan de corona crisis en de horeca branche die helemaal op zijn kop kwam te staan. Velen zullen waarschijnlijk een doorstart na faillissement maken. Maar andere restaurants deden aan herstructurering en pasten zich meteen aan. Veel zijn bijvoorbeeld begonnen met het bezorgen van hun maaltijden en daarmee hebben hun business model aangepast op enorme schaal.
Doorstart na faillissement nodig?
Kun je het toch niet redden met een herstructurering? Dan kun je er voor kiezen om een doorstart na faillissement te maken. Faillissement hoeft trouwens niet het einde van de wereld te betekenen. Want door de doorstart krijg je nieuwe kansen. Het houdt in dat je doorgaat met de winstgevende onderdelen van het bedrijf. Maar je kunt niet altijd een doorstart maken. Hou er rekening mee dat je als je als bestuurder aansprakelijk wordt gesteld dat het dan niet mogelijk is. Ook wanneer je te haastig bent en de doorstart begint voordat het faillissement is uitgesproken kan er voor zorgen dat de belangen van de oude en nieuwe bv misschien met elkaar in strijd zullen zijn.
Het fijne is dat bij een doorstart na faillissement de schulden niet worden meegenomen. Je begint dus als het ware met een schone lei.
Alles op een rij
Dus de conclusie is dat je kleinschalige of grootschalige, structurele aanpassingen kunt maken om nog steeds boven water te blijven. En mocht dat niet lukken? Dan is er altijd nog de mogelijkheid om een doorstart na faillissement te maken. Maar dan moet je wel aan een aantal eisen voldoen. Je mag bijvoorbeeld niet als bestuurder aansprakelijk worden gesteld over het faillissement en de doorstart kan pas beginnen nadat het faillissement is uitgesproken. Er zijn dus duidelijk genoeg vangnetten om door te kunnen gaan met ondernemen.