Het vinden van een goede advocaat kan ontzettend lastig zijn. Het is natuurlijk van belang dat een advocaat beschikt over genoeg kennis en ervaring om u te adviseren betreft uw juridische probleem. Daarnaast is een persoonlijke klik ook ontzettend belangrijk. Uiteraard moet deze klik van twee kanten zijn.
Stel de juiste vragen bij het kennismakingsgesprek
Bij veel advocaten is een (telefonisch) kennismakingsgesprek kosteloos. Om een goede advocaat te vinden voor jouw juridische probleem is het van belang om de juiste vragen te stellen aan de betreffende advocaat. Het is dan ook raadzaam om na te denken over de vragen die u wilt stellen, zodat u een duidelijk beeld kunt vormen over de geschiktheid. Hieronder een aantal voorbeeldvragen die u kunt stellen tijdens het kennismakingsgesprek:
- Hoeveel jaar heeft u ervaring als advocaat?
- Bent u lid van een specialisatievereniging?
- Bent u gespecialiseerd in rechtsgebieden?
- Hoeveel soortgelijke zaken behandeld u jaarlijks?
- Wat is uw globale inschatting betreft mijn kansen?
- Wat is uw uurtarief?
- Hoeveel uur verwacht u te moeten besteden aan mijn dossier?
- Is er een reële kans dat u uw kosten kunt verhalen op de tegenpartij?
Bovenstaande vragen geven u een goed beeld van de geschiktheid van de betreffende advocaat. Vergeet niet om zelf ook nog een aantal vragen te bedenken. Ons advies is om altijd bij meerdere advocaten vrijblijvend contact op te nemen, zodat u kunt zoeken naar de perfecte match om uw juridische probleem te verhelpen.
Verdiep u in het juridische probleem
Heeft u een juridisch probleem? Dan is het verstandig om alvorens u een advocaat inschakelt uzelf te verdiepen in het lezen over het juridische probleem waarmee u te maken heeft. Op het internet is genoeg informatie te vinden over verschillende juridische problemen. Zorg ervoor dat u voldoende ingelezen bent alvorens u uw zoektocht naar een goede advocaat start. Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van de basisregels.
Let op de ervaring en specialisme van de advocaat
Advocaten in Nederland hebben allemaal met succes een rechtenstudie afgerond. Daarnaast is elke advocaat in ons land lid van de Nederlandse Orde van Advocaten. De eerste drie jaren werkt een advocaat als advocaat-stagiaire onder leiding van een advocaat met minimaal zeven jaar ervaring. Deze ervaren advocaat wordt ook wel een patroon genoemd. In deze drie jaren moet een beginnende advocaat nog verschillende cursussen volgen. Als deze cursussen gehaald zijn en de drie jaren erop zitten, dan mag hij of zij zich vestigen als zelfstandig advocaat.
Voor een niet al te gecompliceerde juridische zaak is het inzetten van een advocaat-stagiaire een prima keuze. Hij of zij heeft minder dan drie jaar ervaring, maar beschikt vaak over voldoende kennis om relatief gemakkelijk juridische problemen op te lossen. Een groot voordeel is dat het uurtarief een stuk lager ligt.
De afgelopen jaren is er een trend ontstaan binnen de advocatuur, namelijk dat steeds meer advocaten zich gaan specialiseren in een of meerdere rechtsgebieden. Vroeger was een advocaat veel meer een “allround” jurist, terwijl tegenwoordig steeds meer advocaten zich bezighouden met een of enkele rechtsgebieden. Denk bijvoorbeeld aan een advocaat gespecialiseerd in het erfrecht, familierecht, letselschaderecht en noem zo maar op. Een gespecialiseerde advocaat beschikt meestal over meer specifieke kennis, waardoor uw zaak sneller en succesvoller tot een einde gebracht kan worden.