Goud kopen is iets dat je niet zomaar doet. Het is een grote aanschaf en wil daarom ook niet de fout in gaan. Dat kan je duizenden euro’s kosten. Je moet je goed voorbereiden door bijvoorbeeld te bedenken wat voor soort goud je gaat kopen, maar ook waar je het goud gaat kopen.
Waar ga je in investeren?
Er zijn twee verschillende mogelijkheden bij het kopen van goud. Als eerst heb je de gouden baren. Gouden baren zijn blokken puur goud. Op deze blokken goud staan bepaalde keurmerken en informatie op.
Een andere manier om goud te kopen is in munten. Hier heb je twee verschillende opties van. Als eerste heb je de munten van vroeger die gebruikt werden als wettig betaalmiddel. Als tweede heb je de gouden beleggingsmunten.
Algemeen over gouden baren
Gouden baren hebben een aantal kenmerken. Je kan ze kopen vanaf 1 gram tot 12,5 kilo. Daarnaast staat erop wie de gouden baren geproduceerd heeft, de fijnheid van het goud en het gewicht van de baar.
LBMA
Bij het kopen van goud kom je ongetwijfeld de afkorting LBMA tegen. Deze afkorting staat voor London Bullion Market Association. Dit is een organisatie die controleert de productie van goud en hoe puur het goud is. En of dat klopt met de informatie dat er op het goud word gezet. Dit word in een lijst gezet die wereldwijd herkent word, op deze manier kan jij je goud veel makkelijker verhandelen in buitenland.
Echtheid van goud
Goud is prijzig en waardevol. Je moet je altijd afvragen of het goud wel echt is. En dat de puurheid ook klopt met wat er op het goud staat. Bij het niet kopen van goud bij handelaren moet je goed opletten of het echt is.
Als eerst moet je goed onthouden dat goud nooit magnetisch is. Als het magnetisch is is het absoluut geen goud. Dit betekend niet dat als het niet magnetisch is dat het met zekerheid echt is. Er zijn genoeg andere materialen waarmee het nagemaakt wordt en niet magnetisch zijn.
Bij het berekenen van de dichtheid van de goudbaar kan je er achter komen of het echt is. Dit doe je door als eerst de goudbaar te wegen. Vervolgens zet je een bakje water op de weegschaal en weeg je de goudbaar zwevend in het water. Dit kan je doen door touwtjes te gebruiken. Als je het eerste getal door het tweede getal deelt zou het moeten uitkomen op 19,3. Klopt dit niet? Dan is de goudbaar niet echt.
Certificaat
Bij het kopen van goud is de kans groot dat je een certificaat meekrijgt. Dit zegt niet heel veel over het goud, een certificaat kan makkelijk vervalst worden. Het kan je wel iets meer zekerheid geven maar een certificaat is niet veel waard of een echtheid bewijs van het goud.