Aanbestedingen zijn aankopen die een bedrijf of gemeente wil doen, dit zullen ze op deze manier publiekelijk bekend maken. Het doel van het publiceren van aanbestedingen is het vinden van de juiste verkoper van de benodigde goederen.
Om het duidelijker te maken, zal ik een voorbeeld voor jullie schetsen. Stel dat de gemeente 500 laptops nodig heeft en ze hebben op dit moment nog geen juiste verkoper gevonden. De gemeente maakt dit kenbaar door hun aanbestedingen kenbaar te maken. De verkopers kunnen dan zich bij de gemeente inschrijven en die beslissen dan of die verkoper geaccepteerd wordt. Anders dan een bedrijf, doet de gemeente bij alles wat zij aankopen een aanbesteding.
Waarom worden aanbestedingen gedaan?
Aanbestedingen worden voornamelijk om 2 redenen gedaan. Ten eerste wil het bedrijf of de gemeente concurrentie tussen de bedrijven stimuleren. Ten tweede is het zeer belangrijk om alle bedrijven een gelijke kans te bieden.
Wat kan in een aanbesteding staan?
Niet alleen goederen kunnen in een aanbesteding staan, denk ook aan een dienst zoals een advies of een verhuizing. Je kan ook denken aan een werk die gedaan moet worden, zoals het bouwen van een gebouw of een tunnel.
Hoe kom je in aanmerking voor een aanbesteding?
In Nederland en Europa gelden er wetten die nageleefd dienen te worden. Afhankelijk van de waarde kunnen er ook internationale bedrijven zich inschrijven voor de aanbesteding. Als de aanbesteding niet aan een drempelwaarde voldoet, dan zijn de Europese procedures niet verplicht. Dan volgen er nationale procedures om als verkoper in aanmerking te komen voor de aanbesteding. Hulp nodig bij een aanbesteding? Schakel dan een specialist in.
Er zijn 4 nationale procedures:
Enkelvoudige onderhandse procedure
Hier wordt maar naar één verkoper of dienstverlener een offerte van gevraagd. Dit kunnen ze doen omdat ze dit bedrijf al eerder om de dienst of product hebben gevraagd en daar goede ervaringen mee hebben. Wel is er op dat moment dan geen concurrentie, waardoor de gemeente niet altijd de beste prijs-kwaliteit verhouding krijgt. Er kan zelfs sprake zijn van een belangenverstrengeling.
Meervoudige onderhandse procedure
Er wordt aan een aantal inschrijvers gevraagd om een offerte in te dienen. Dit vereist nog steeds een goed inzicht in de markt.
Nationale openbare en nationale niet-openbare procedure
Op deze manier wordt de gehele nationale markt benaderd, dit doen ze door de opdracht van tevoren aan te kondigen. Dit kan openbaar gebeuren of niet openbaar, afhankelijk van de hoogte van het bedrag moet soms een opdracht van tevoren worden aangekondigd.
Vrijwillige transparantie bij gunning
Het kan voorkomen dat een gemeente of instantie twijfelt of ze de opdracht hadden moeten aanbesteden. Dan kan dit nog gedaan worden, voordat de overeenkomst is afgesloten, hierdoor kunnen andere partijen zich verzetten tegen de overeenkomst die afgesloten gaat worden.