Het kan best lastig zijn om werk en privé gescheiden te houden wanneer je net als ondernemer bent begonnen. Natuurlijk is het niet het geval voor de ZZP’er die online actief is, maar alle andere ondernemers zullen bijvoorbeeld een goed plan moeten maken om zakelijke kilometers te verantwoorden. Er zijn veel manieren waarop je als zelfstandige met de mobiliteit kunt omgaan. Dat kan met de eigen auto, met een auto van de zaak, of met een leaseauto. Het is belangrijk om een goed beeld van de verschillen te hebben.
Kiezen voor een privéauto
Wie in een BV werkt en personeel in dienst neemt, heeft het wat gemakkelijker. De privéauto is dan immers geen optie. Dat is anders voor de zelfstandige. Sterker nog, een groot deel van de ZZP’ers kiest ervoor om met de privéauto te gaan rijden. Al is het wel belangrijk om goed te weten wat je dan precies kunt declareren. Je kunt voor zakelijke ritten 19 cent per kilometer declareren. Dit betekent dus ook dat je heel precies moet weten hoeveel kilometers je voor je onderneming gereden hebt. Dit is zowel voor jezelf als voor de belastingdienst van belang. Een rittenregistratie is dus essentieel.
Altijd laten volgen
Het voordeel van het gebruik van de privéauto is natuurlijk duidelijk. Je hoeft dan geen andere investering te doen. Dit betekent dus dat je je vermogen in andere zaken kunt steken om je onderneming te laten groeien. De nadelen zijn echter ook duidelijk. Handmatig de ritten bij houden kost veel tijd en werk. Laat je dit automatisch doen met een GPS-systeem, dan ben je altijd en overal te volgen. Ook wanneer je niet zakelijk bezig bent. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar het is wel een afweging die je zelf moet maken.
Een auto op de zaak
Het is ook mogelijk om een auto te kiezen die puur voor zakelijk gebruik wordt ingezet. Dat betekent dus wel ook dat er geen privékilometers in gereden mogen worden. Tenminste, niet meer dan 500 kilometer in een heel jaar. Ook dit vraagt dus om het verzorgen van een registratie van de ritten die je maakt. Hoewel je dus de kosten voor de bijtelling kan voorkomen en ook de privéauto minder snel zal slijten, komen er dus wel andere soorten kosten bij kijken. Dit is dus een belangrijke afweging om te maken.
Kiezen voor leasen
Dan is er nog de optie om te leasen. Je kunt de auto dan op de zaak zetten. Wel kan je ervoor kiezen om er ook privé mee te gaan rijden en dus je eigen auto weg te doen. In dat geval mag je er wel meer dan 500 kilometer per jaar mee rijden. Al zal je dan wel ook een bijtelling moeten afdragen aan de belastingdienst. De bijtelling is afhankelijk van het soort auto en de waarde ervan, naast een aantal andere zaken. Het is belangrijk om dit goed uit te zoeken om de beste keuze te maken in dit opzicht.
Kiezen voor elektrisch of occasion
Opties die tegenwoordig heel interessant worden gevonden door ZZP’ers zijn de elektrische auto en de occasion. Het is voor beide vormen zo dat er wat financieel voordeel uit te halen is om ermee te gaan rijden. Dat komt omdat bijvoorbeeld de waarde anders wordt beoordeeld. Daardoor wordt de bijtelling dus ook lager. Zeker wanneer je net begint als ondernemer is dit een belangrijk voordeel. Hoe beter het je lukt om de kosten laag te houden, hoe beter dat ook voor jou is. Alle reden om je daar dus op te richten als ondernemer.