De dashcam wint aan populariteit. Steeds meer auto’s worden verrijkt met een dashboard camera. In Nederland nog een relatief nieuwe ontwikkeling, maar in veel andere landen al doodgewoon. Nu de dashcam steeds meer in opkomst is, is er natuurlijk ook genoeg reden om je hier eens wat meer in te verdiepen. Want waar worden deze camera’s nu eigenlijk precies voor gebruikt? Welke voordelen heeft een dashcam? En wat zegt de Nederlandse wetgeving nu omtrent het gebruik van een dashcam?
Wat doet een dashcam?
Een dashcam is een klein cameraatje wat aan de binnenkant van de vooruit kan worden gemonteerd. Dit cameraatje maakt constant opnames tijdens iedere rit. Deze opnames worden vervolgens opgeslagen op een geheugenkaart. De camera is ook in staat om via GPS de locatie, snelheid en de rijrichting vast te leggen. Zie het als een soort zwarte doos van de auto. Hier is alles te vinden over jouw rijstijl en de wijze waarop anderen zich in het verkeer hebben gedragen. De meeste dashcams beschikken zelfs over een speciaal GPS, waarmee ze je ook tijdens de ritten kunnen waarschuwen voor snelheidscamera’s.
Je hoeft de dashcam nooit zelf aan te zetten. Deze start automatisch wanneer je begint met autorijden.
Waarom is de dashcam zo populair?
Nu de dashcam ook in Nederland enorm populair wordt, vraag je je wellicht af welke voordelen dit cameraatje dan kan hebben. Want waarom zou je gebruik maken van de dashcam als je het al jaren zonder hebt gedaan? Is dit echt iets wat je op een gegeven moment gaat missen? Zeker als steeds meer anderen om je heen deze wél gebruiken?
Het gebruik van de dashcam heeft verschillende redenen. Zo zijn er mensen die de dashcam met name gebruiken om unieke situaties vast te leggen. Denk bijvoorbeeld aan bijzondere weersomstandigheden of unieke situaties op de weg. Maar de voornaamste reden om een dashcam aan te schaffen is omdat deze bewijs kan leveren bij een ongeval. Hierdoor kan de schuldvraag makkelijker beantwoord worden. In sommige gevallen kan het ook helpen om iemand op te sporen, als deze na een ongeval is doorgereden, op basis van kenteken.
Mag een dashcam worden gebruikt in Nederland
Toen de dashcam pas net in opkomst was, heerste er nog twijfel over het gebruik hiervan in Nederland. Want mocht dit wel worden toegestaan op basis van de privacywetgeving? Het antwoord is ja. Zolang de beelden niet bijvoorbeeld online worden verspreid met zichtbare kentekens of gezichten, is een dashcam gewoon toegestaan en mag deze ook ingediend worden ter bewijsmateriaal bij een ongeval. Veel autoverzekeraars vinden het zelfs prettig als dit wordt gedaan om zo de schuldvraag eenvoudiger te kunnen beantwoorden.
Wees je er wel van bewust dat een dashcam enkel van de voorkant filmt. Hierdoor kunnen sommige beelden te weinig bewijs leveren of een vertekenend beeld geven. In een dergelijk geval zullen enkel de beelden meestal niet genoeg zijn om de schuldvraag te beantwoorden. Een dashcam geeft dus niet altijd een kant-en-klare oplossing, maar kan in veel gevallen wel een relatief betrouwbare getuigenis bieden. Dat is soms goud waard!