Als werkgever ben je verplicht om een veilige en gezonde werkomgeving te creëren voor je werknemers. Een bedrijfsrisico inventarisatie is daarom niet alleen belangrijk, maar zelfs wettelijk verplicht. Want in welke sector je ook actief bent, er liggen altijd veiligheidsrisico’s op de loer. Door je bewust te zijn van de meest bekende risico’s en de grootste gevaren voor je eigen bedrijf goed in kaart te brengen, kun je actief werken aan een veilige werkomgeving. Op die manier voorkom je ziekteverzuim en houd je jouw medewerkers gezond en tevreden. Om welke risico’s het precies gaat, hangt af van je branche en bedrijf. Toch hebben we vier van de meest bekende risico’s binnen bedrijven voor je op een rijtje gezet.
1. Gevaarlijke stoffen
In veel bedrijven wordt er met gevaarlijke stoffen gewerkt. Bij sommige chemicaliën is dit direct duidelijk, maar soms komen er ook gevaarlijke stoffen vrij bij andere processen. Hierdoor zijn niet alle werkgevers altijd even goed op de hoogte van de gevaarlijke stoffen waaraan zij hun werknemers blootstellen. Volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid overlijden er zelfs jaarlijks zo’n 3000 mensen door gevaarlijke stoffen. Als werkgever is het dus enorm belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de stoffen waarmee je werknemers in aanraking komen. Bij Fort Markenbinnen is het bijvoorbeeld mogelijk voor werknemers om cursussen te volgen, waarbij werknemers op verschillende manieren leren over veiligheid op de werkvloer.
2. Werkplekinrichting
De plek waar je werknemers aan de slag gaan, moet comfortabel en vooral ergonomisch ingericht zijn. Op die manier voorkom je gezondheidsklachten en ziekteverzuim. Zoiets simpels als een goede bureaustoel kan al een enorm verschil maken. De juiste kantoormeubelen ondersteunen je medewerkers dag in dag uit tijdens hun werkzaamheden. Ook in staande functies, bijvoorbeeld op de productievloer, is het belangrijk om aandacht te besteden aan een ergonomische werkhouding. Werken werknemers vaak vanuit huis? Dan is ondersteunen in het inrichten van een goede thuiswerkplek ook zeker wenselijk.
Schadelijk geluid
Vooral in de bouw en industrie worden dagelijks erg veel werknemers blootgesteld aan harde geluiden. Geluiden boven de 80 dB(A) worden als schadelijk aangemerkt. Als dit soort geluidsniveaus in jouw bedrijf gehaald worden, is het belangrijk om werknemers te voorzien van de juiste beschermingsmiddelen. Soms zijn ook minder harde geluiden schadelijk of vervelend. Als je hierover signalen krijgt van werknemers is het belangrijk om hier serieus mee om te gaan. Beschermingsmiddelen zijn niet altijd voldoende. Soms moeten er andere maatregelen worden genomen om de geluidsoverlast te verminderen.
Naast deze drie bekende risico’s zijn er nog veel meer risico’s die zich binnen een bedrijf kunnen voordoen. Een goede risico inventarisatie en evaluatie, maar ook de aanstelling van een goede preventiemedewerker, kunnen hierbij helpen. Zo bied jij je werknemers een zo veilig mogelijke werkomgeving.