De bibliotheek behoort al jaren tot het straatbeeld van Nederland. Toch is de functie van de bibliotheek door de jaren heen telkens veranderd. Werd deze voorheen nog enkel gebruikt om boeken te lenen, zagen we later dat er ook steeds meer andere mogelijkheden waren. Denk aan het lenen van films en zelfs luisterboeken. Zeker de afgelopen jaren was duidelijk te zien dat de noodzaak om boeken te lenen wegviel. Dat nam echter niet weg dat de bibliotheek nog steeds graag bezocht werd door veel mensen. Nu wordt deze vaak als fijne ontmoetingsplek gebruikt. Eentje waar je tegelijkertijd ook nog de passie voor lezen aan kunt wakkeren. Ondanks onze huidige technologische samenleving zien we de bibliotheek dan ook zeker niet wegvallen uit ons straatbeeld. Wel is de vraag in hoeverre de bibliotheek blijft bestaan zoals wij hem kennen.
Laten we eens brainstormen over de bibliotheek van de toekomst. Hoe zou de bibliotheek er over pakweg twintig jaar uit zien? Denk eens aan een RFID bibliotheek. Welke bibliotheek oplossingen zijn er dan gevonden voor de huidige problemen en hoe vertaalt dit zich naar de praktijk?
Minder personeel nodig
We zien nu al steeds vaker dat er minder personeel nodig is om een bibliotheek te runnen. Waar deze pakweg tien jaar geleden nog als winkel werd gerund en er op bijna iedere hoek wel een medewerker aanwezig was, volstaat nu vaak al één of twee medewerkers per filiaal. Dit komt met name door de talloze digitale oplossingen die worden gebruikt. Mensen kunnen bijvoorbeeld zelf hun boeken inleveren en lenen. Zelfs het sorteerproces is een stuk gemakkelijker geworden. Hierdoor kunnen medewerkers binnen no-time teruggebrachte boeken op hun oude plekje zetten.
Kortom: er is nog maar weinig werk over in de bibliotheken. Dat heeft door de jaren heen al heel wat banen gekost. De kans is groot dat steeds meer bibliotheken in de toekomst zo goed als zelfstandig kunnen worden bediend.
Meer ruimte voor ontmoetingen
Door de jaren heen is de functie van de bieb veranderd. We maken hier niet meer enkel gebruik van voor het lenen van boeken of films. De bibliotheek heeft ook een zeer belangrijke sociale rol binnen onze samenleving gekregen. Dit zagen we ook duidelijk terug in de coronatijd. Voor veel ouderen (maar ook jongeren!) is dit hét moment waarop ze weer leeftijdsgenoten zien, even een praatje kunnen maken en simpelweg samen kunnen genieten van alle mooie boeken in de bieb.
Wellicht kan hier in de toekomst meer aandacht aan worden geschonken. Geen zogenaamde stilteruimtes meer, maar plekken waar daadwerkelijk gediscussieerd mag worden en mensen elkaar kunnen ontmoeten. Inclusief comfortabele banken en zitkussens.
Dit zien we al steeds vaker terug bij de huidige bibliotheken. Steeds vaker worden er bijvoorbeeld speciale ontmoetingen georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan een peuterclub of voorleesronde voor senioren. Op die manier krijgt de bibliotheek een steeds belangrijkere maatschappelijke rol binnen iedere stad of dorp. Zeker in een tijd waarbij vereenzaming op de loer ligt is dit heel belangrijk.