De juiste keuze maken en de perfecte deal vinden is nog niet zo gemakkelijk. Zeker online is de vergelijking tussen spelden en hooibergen snel gemaakt. Maar dat moet toch anders kunnen?
Zeker wel. Sterker nog, dat kan het al! Was dat niet het geval, dan zou bestellen via het internet waarschijnlijk lang niet zo populair zijn. Maar je moet wel weten hoe je het jezelf een stuk gemakkelijker en aantrekkelijker kunt maken. Natuurlijk staat het je vrij om urenlang te zoeken naar de beste deals en de prijzen van jouw gewenste product op een digitaal dan wel papieren kladblokje te typen of schrijven, maar daar schiet je niet bijster veel mee op.
Beter vertrouw je op een vergelijkingssite. Hier kun je de specificaties, prijzen en aanbieders van bijvoorbeeld een nieuwe laptops vergelijken. Hoe gaat dat precies in zijn werk? Dat leggen we je hieronder uit.
Wat wil je (maximaal) kwijt zijn?
Even vooropgesteld: we nemen hier een laptop als voorbeeld omdat het zo’n populair product is, maar het zou net zo goed om een was- of naaimachine kunnen gaan. Of een auto. Of een mobiele telefoon. Of een- enfin, je snapt het wel. Lees lekker verder.
Oké, in onze hypothese wil jij dus een nieuwe laptop kopen. In deze aanname stellen we ook dat jouw portemonnee niet zo diep is als de tas van Mary Poppins, dus wil je uiteraard paal en perk stellen aan je uiteindelijke uitgave. Kortom, je bakent een budget af. En nee, dat doe je dan niet alleen in je hoofd maar ook op de vergelijkingssite die je hebt uitgekozen. Daar kun je zowel een mini- als een maximumbedrag noteren. Al jouw zoekresultaten zullen hierdoor gefilterd worden. Een minimum is handig, zodat je zeker weet dat alle getoonde apparaten in jouw zoekkader aan jouw minimale eisen voldoen. Natuurlijk kun je altijd een beetje schommelen wanneer je over de eerste opties nog niet geheel tevreden bent. Verwijd of vernauw in dat geval je zoekveld.
Wat moet ‘ie kunnen?
Nu je een afgebakend aantal producten voor je hebt staan, is het tijd om verder in te perken. Dat wil zeggen dat je nu eens goed naar de specificaties van jouw gewenste aankoop gaat kijken. Denk aan zaken als schermgrootte, geheugen, processor, videokaart, aantal USB- en HDMI-poorten, aanwezigheid van een DVD-ROM of Blu-ray drive, etc. Jij weet beter dan wie ook wat je precies nodig hebt, dus selecteer totdat je alles hebt aangetikt dat voor jou essentieel is.
Wat is je favoriete merk?
Maakt dat nou uit? Tja, zeg jij het maar. De een is heel merktrouw en de ander zal het een worst wezen. Maar die laatste instelling is natuurlijk niet heel praktisch. We kunnen ons zomaar voorstellen dat jij met andere apparaten werkt die qua gebruikte bestandstypen wel overeen moeten komen met de nieuwe laptop die jij gaat aanschaffen. Toegegeven, bij veel andere apparatuur hoef je hierop minder streng te zijn maar dat leggen we bij jou neer. Koop je een Windows laptop, een MacBook of liever een machine die op Linux draait?
Met wie ga ik in zee?
Nu ben je er bijna. Je hebt een uiteindelijke keuze gemaakt voor het product dat je gaat kopen. Gefeliciteerd! Nu wil je alleen zeker zijn van de beste prijs en de betrouwbaarheid van de verkoper. Misschien is dit een winkel(keten) of webshop waar je eerder goede zaken mee hebt gedaan. Dan hoeft die nog niet eens de voordeligste deal aan te bieden om deze keuze te maken. Je moet sowieso niet al te snel op de prijs af gaan. Doe eerst eens, indien nodig, nader onderzoek naar de reacties van klanten op de bedrijven die nu in jouw zoekresultaten staan. Dat kan namelijk heel doorslaggevend zijn, zoals je wel zult merken.
Succes met je aankoop!