Spiegels
Spiegels zijn een essentieel onderdeel van iedere auto. Zonder spiegel mag je de weg niet op en dat is ook maar beter. De spiegel zorgt ervoor dat bestuurders makkelijk achteruit kunnen kijken en zo dus goed hun omgeving in de gaten kunnen houden. De gemiddelde personenauto heeft drie spiegels. Twee zijspiegels en een spiegel in het midden. Bij grotere voertuigen is dit vaak anders. Een bestelbusje heeft bijvoorbeeld vrij weinig aan een binnenspiegel. Doordat er een wand zit achter de bestuurder zou deze spiegel niks van de weg laten zien. Dit zorgt ervoor dat zo een busje minder kan zien dan een personenauto. Achter het voertuig is een dode hoek, waar de zijspiegels niet bij kunnen komen.
Camera
Door het gebruik van een achteruitrijcamera kan dit probleem worden verholpen. Door een camera achterop te plaatsen en met een draadloze achteruitrijcamera vervolgens het beeld naar een scherm bij de bestuurder te sturen kan deze dode hoek worden opgeheven. De plek die eerst niet zichtbaar was voor de bestuurder is nu zichtbaar gemaakt met de camera en de bestuurder heeft weer net zo veel zicht als een personenauto.
Grotere voortuigen
Als het gaat om grotere voertuigen, zoals een camper, of een vrachtwagen, dan kan het nodig zijn om een set camera’s te nemen. Deze kan je dan zo richten dat ze het zicht veld sterk vergroten en de dode hoek die bij dit soort grote voertuigen vaak wat groter is helemaal weg nemen. Je ziet ook bij moderne stadsbussen vaak dat camera’s als vervanging worden gebruikt voor spiegels. Dit omdat deze camera’s veel minder uit steken dan de grote spiegels die nodig zijn voor dat soort lange voertuigen. Met camera’s en goed getrainde chauffeurs proberen bus maatschappijen hun bussen zo veilig mogelijk te maken en zij vinden dat camera’s daar een essentieel onderdeel van zijn.